Juiste koelkastindeling voorkomt voedselverspilling!

Infographic van een de koelkast indeling. Volgorde van boven naar onder. Bovenste deurschap: Medicatie en boter. Middelste deurschap: Saus en dressing. Onderste deurschap: Flessen en melk. Bovenste plank koelkast: Spreads, dranken en potjes. Middelste plank koelkast: eieren zuivel en restjes. Onderste plank koelkast: Vlees, vis en gevogelte. Groentelade helemaal onderin de koelkast: Groenten en fruit

Wist je dat de indeling van je koelkast bepaalt hoe lang je eten vers blijft? Als je je koelkast goed indeelt, verleng je de houdbaarheid van je voedsel en verminder je voedselverspilling. Dat is hard nodig, want in Nederland verspillen we jaarlijks maar liefst 2 miljard kilo aan voedsel! Benieuwd hoe je jouw koelkast het beste indeelt? We leggen het hieronder uit.

Wel of niet letten op de koelkastindeling?

Heeft je koelkast luchtcirculatie, dan verspreidt de lucht zich gelijkmatig door het apparaat. Hierdoor is de temperatuur overal (vrij) gelijk en maakt het dus minder uit waar je de producten plaatst. Heeft je koelkast geen luchtcirculatie, dan kunnen er meer temperatuurverschillen zijn. In dat geval kun je de koelkast het beste inrichten volgens het volgende stappenplan:

Deurvakken

De deur is de warmste plek van de koelkast, omdat de temperatuur door het openen en sluiten het meest schommelt. Bewaar hier daarom producten die conserveringsmiddelen bevatten of van nature langer houdbaar zijn. Bovendien kun je open pakken goed in de deur opbergen. Je kunt bijvoorbeeld open flessen en melk onderin de deur bewaren, sauzen en dressings in het midden plaatsen, en medicatie en boter bovenin zetten.

Bovenste plank

De bovenste plank is vaak een paar graden warmer dan de andere plank(en). De warme lucht stijgt namelijk naar boven, terwijl de koude lucht daalt. Hierdoor is deze plank geschikt voor producten die minder koeling nodig hebben, zoals snacks, (brood)spreads en dranken. Bovendien kun je hier potjes en pakjes goed bewaren. 

Middelste plank(en)

De temperatuur van de middelste plank(en) zit vaak tussen de bovenste en onderste plank in. Je kunt deze temperatuur ideaal benutten voor het bewaren van eieren, sauzen, en restjes van de vorige dag. Ook zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt blijven hier goed vers. Zorg er daarbij voor dat je oudere producten vooraan zet in je koelkastindeling, zodat deze als eerste worden gebruikt en je voedselverspilling voorkomt.

Onderste plank

De onderste plank is meestal de koudste plek in de koelkast. Deze plank is daarom perfect voor het bewaren van producten die sneller bederven, zoals rauw vlees, vis en gevogelte. Door de lage temperatuur wordt de bacteriegroei namelijk vertraagd, waardoor je producten langer vers blijven.

Groentelade

De groentelade is speciaal ontworpen om groenten en fruit langer vers te houden. Dankzij de hogere luchtvochtigheid in deze lade drogen de producten die je hier bewaart minder snel uit. Let wel op: niet alle groenten en fruit kunnen in de koelkast worden bewaard. Sommige soorten bederven juist sneller in deze omgeving.

Door je boodschappen op de juiste manier in je koelkastindeling op te bergen, kun je niet alleen de houdbaarheid van je eten verlengen, maar ook een steentje bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Begin daarom vandaag nog met je producten te ordenen en maak het verschil!