Je vaatwasser weer schoon in 8 eenvoudige stappen

Hoewel een vaatwasser de vaat schoonmaakt, wordt het apparaat er zelf niet schoner op. Integendeel, hoe vaker je de vaatwasser gebruikt, hoe vuiler het apparaat wordt. Het is daarom belangrijk om het apparaat regelmatig schoon te maken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vaat schoon blijft, maar voorkomt ook nare geurtjes. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees snel verder.

Stap 1: Controleer hoe vaak je moet schoonmaken

Hoe vaak je de vaatwasser het beste kunt schoonmaken, verschilt per onderdeel. Raadpleeg de gebruikshandleiding voor de aanbevolen schoonmaakfrequenties.

Stap 2: Verwijder etensresten

Hoewel de vaatwasser etensresten wegspoelt, kunnen grote resten soms achterblijven en verstoppingen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om na elke wasbeurt de vaatwasser te controleren en achtergebleven etensresten weg te halen.

Stap 3: Reinig het filter

Ook is het verstandig om het filter regelmatig schoon te maken. Vuil kan ervoor zorgen dat het filter verstopt raakt, waardoor het water niet goed kan worden afgevoerd. Bovendien ontstaat er na verloop van tijd een vettig laagje op het filter dat gaat stinken. Maak daarom het filter schoon door het los te maken volgens de gebruikshandleiding. Spoel vervolgens het filter af onder de kraan en gebruik een borstel om het vuil voorzichtig te verwijderen. Vergeet niet om de filterruimte schoon te maken met een spons voordat je het filter weer terugplaatst.

Stap 4: Maak de sproeiarmen schoon

Verder is het verstandig om de sproeiarmen regelmatig schoon te maken. Hiermee zorg je ervoor dat het water tijdens het programma gelijkmatig over de vaat wordt verdeeld, waardoor alle vaat even goed schoon wordt. Bij de meeste vaatwassers kun je de sproeiarmen losmaken. Is dit bij jouw vaatwasser het geval, haal dan de sproeiarmen uit het apparaat door ze los te trekken en/of te draaien. Prik vervolgens de gaatjes door met een satéprikker of naald en spoel de armen af onder de kraan.

Stap 5: Reinig het deurrubber

Ook is het belangrijk om het deurrubber goed schoon te houden. Als het rubber vies is, sluit de deur niet meer goed, waardoor er water uit het apparaat kan gaan lekken. Gebruik voor het schoonmaken van het deurrubber een vochtige doek en eventueel een sopje van warm water en een milde reiniger. Neem ook alle randjes goed mee en maak vervolgens alles droog met een schone doek.

Stap 6: Reinig de buitenkant

Naast het schoonmaken van de binnenkant is het ook verstandig om de buitenkant schoon te maken. Hierdoor ziet de vaatwasser er niet alleen beter uit, maar blijft het apparaat ook hygiënisch. Neem tijdens het schoonmaken de buitenkant af met een vochtige doek en gebruik eventueel een sopje van warm water en een milde reiniger. Maak vervolgens de buitenkant droog met een schone doek om strepen te voorkomen.

Stap 7: Draai een reinigings- of heet programma

Verder is het verstandig om ongeveer elke 2 à 3 maanden een reinigings- of heet programma aan te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de binnenkant wordt ontvet, waardoor alle onderdelen optimaal blijven werken. Voor het beste resultaat kun je vaatwasmachinereiniger toevoegen aan het heet programma.

Stap 8: Ontkalk de vaatwasser

Langdurige kalkaanslag zorgt ervoor dat het apparaat minder goed gaat werken en zelfs kapot kan gaan. Ontkalk daarom de vaatwasser ongeveer 1 à 2 keer per jaar. Dit kun je eenvoudig doen door eerst de vaatwasser leeg te halen en een programma van minstens 60°C aan te zetten. Hierbij hoef je geen vaatwasmiddel toe te voegen. Pauzeer het programma na 30 minuten en strooi het ontkalkingsmiddel over de bodem volgens de gebruiksaanwijzing. Zet hierna hetzelfde programma nogmaals aan.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je blijven genieten van een schone en goedwerkende vaatwasser.

Dit stappenplan vormt een schoonmaakplan waarmee je de meeste vaatwassers goed schoon kunt maken. Let op, bij elke vaatwasser kan het schoonmaakproces net iets anders zijn. Wil je daarom zeker weten dat je jouw apparaat op de beste manier reinigt, bekijk dan de handleiding van je vaatwasser.