Energie besparen op je vriezer: zo doe je dat!

Je vriezer draait dag en nacht om het eten bevroren te houden. Hierdoor verbruikt het apparaat veel energie. Gelukkig zijn er slimme manieren om het energieverbruik van je diepvriezer te verlagen. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. En als bonus? Met deze tips gaat je vriezer ook nog eens langer mee!

Tip 1: Houd de vriezerdeur zo kort mogelijk open

Elke keer dat je de vriezerdeur opent, komt er warme lucht binnen. Hierdoor moet de diepvries harder werken om weer op de juiste temperatuur te komen, wat extra energie kost. Houd de deur daarom zo kort mogelijk open.

 

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om tijd te besparen. Bedenk bijvoorbeeld vooraf wat je nodig hebt, zodat je niet hoeft te zoeken. Zorg daarnaast voor een vaste indeling in de diepvries, zodat je altijd direct weet waar alles ligt. Wil je het nog efficiënter aanpakken? Plak labels op bakjes, zodat je in één oogopslag ziet wat erin zit.

Tip 2: Laat eten volledig afkoelen voordat je het in de vriezer plaatst

Heb je restjes over van het avondeten die je graag wilt invriezen? Laat het eten dan eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de diepvriezer zet. Zo voorkom je dat de vriezer harder moet werken om weer op de ingestelde temperatuur te komen. Bovendien blijft het eten zo beter behouden. De warmte van de restjes kan namelijk het ingevroren voedsel (deels) laten ontdooien, waardoor de kwaliteit en de voedselveiligheid achteruit kunnen gaan.

Tip 3: Stel de temperatuur in op -18°C

Dit is de meest optimale temperatuur voor het invriezen van eten. Vanaf -18°C blijft voedsel namelijk het langst houdbaar. Als je de diepvriezer kouder instelt, verleng je de houdbaarheidsdatum niet, maar verbruik je wel extra energie.

Tip 4: Vervang je oude vriezer

Heb je de diepvriezer al langer dan 10 jaar? Dan is het vaak voordeliger om een nieuw model aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er veel energiezuinigere vriezers te koop die aanzienlijk minder stroom verbruiken. Hoe energiezuinig een model is, kun je zien aan het energielabel. In het huidige labelsysteem is klasse A het zuinigst en G het minst, maar ook B en C zijn nog steeds energiezuinig.

 

Hoewel diepvriezers met een hoger energielabel meestal een hogere aanschafprijs hebben, verdien je deze kosten terug dankzij de lagere energiekosten.

Tip 5: Plaats de vriezer op de juiste plek

De locatie van de diepvriezer heeft veel invloed op het energieverbruik. Zorg er daarom voor dat de vriezer op een vlakke ondergrond staat, zodat hij waterpas is. Als de vriezer niet recht staat, kunnen de deuren mogelijk niet volledig sluiten, waardoor er warme lucht naar binnen dringt.

 

Zet de diepvries ook niet in direct zonlicht of naast een warmtebron, zoals een oven. Het apparaat verbruikt dan namelijk meer energie om af te koelen. Plaats de vriezer bovendien in een ruimte waar de omgevingstemperatuur aansluit bij de klimaatklasse van het apparaat.

Tip 6: Zet de vriezer uit als je langere tijd van huis bent

Ga je een aantal weken op vakantie of heb je de diepvries langere tijd niet nodig? Zet het apparaat dan uit, zodat je geen onnodige energie verbruikt. Let er wel op dat je de vriezer eerst schoonmaakt en de deur naderhand open laat staan. Zo voorkom je dat het apparaat gaat stinken.

Tip 7: Maak de vriezer elk half jaar schoon

Het is belangrijk om de diepvriezer regelmatig schoon te maken, zodat de onderdelen optimaal blijven werken. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. Bekijk voor het schoonmaken het stappenplan: ‘Je vriezer schoonmaken in 5 stappen’.

Tip 8: Ontdooi de vriezer regelmatig

Heb je een vriezer met Low Frost of zonder anti-ijsvorming? Dan is het belangrijk om de diepvriezer regelmatig te ontdooien. Bij elke 2 millimeter ijs stijgt het energieverbruik namelijk met ongeveer 10%.

 

Zo ontdooi je een vriezer:
Schakel de diepvries uit met de aan/uit-knop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Haal daarna de etenswaren uit de vriezer en leg ze tijdelijk op een koele plek. Kijk vervolgens of de diepvriezer een lekbak heeft. Is dit het geval? Zet de bak dan onder de uitloop. Deze is te herkennen aan een rubberen slang of een kleine pijp. Als de vriezer geen lekbak heeft, leg dan een handdoek voor de vriezer en een andere in de diepvries zelf om het lekwater op te vangen. Als het apparaat volledig is ontdooid, kun je de diepvriezer weer aanzetten en tot slot de voedingswaren terugplaatsen.

Met deze handige tips kun je gemakkelijk energie besparen op je vriezer. Dit is niet alleen goed voor het apparaat, maar ook voor het milieu!