Bespaar op je energierekening met deze handige tips voor je wasdroger

Wasdrogers verbruiken veel stroom. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het energieverbruik te verminderen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Bovendien kan een lager energieverbruik ervoor zorgen dat onderdelen minder snel slijten, waardoor het apparaat langer meegaat. Maar hoe kun je dit energieverbruik verminderen? Hieronder hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Centrifugeer je wasgoed voordat je het in de droger doet.

Een eenvoudige manier om energie te besparen begint al voordat je de droger gebruikt. Het is namelijk aan te raden om je wasgoed eerst te centrifugeren in de wasmachine. Het overtollige water wordt hierdoor verwijderd, waardoor de wasdroger efficiënter kan werken. Daarnaast verbruikt de wasmachine tijdens het centrifugeren minder energie dan de wasdroger tijdens het drogen.

Tip 2: Laat de wasdroger meerdere keren achter elkaar draaien.

Als je meerdere ladingen wasgoed hebt, laat dan de wasdroger direct achter elkaar draaien. De restwarmte die nog aanwezig is van de vorige droogbeurt wordt gebruikt voor het drogen van de nieuwe lading, waardoor je energie bespaart.

Tip 3: Maak het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon.

Verder is het aan te raden om het pluizenfilter schoon te maken. Een verstopt filter vermindert namelijk de luchtstroom. Hierdoor duurt het langer voordat je kleding droog is, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Je kunt het pluizenfilter eenvoudig schoonmaken door het pluis van het filter te vegen met je hand of een droge doek. Daarnaast is het verstandig om minimaal één keer per maand de filteropening vrij te maken van pluis. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een stofzuiger of pluisborstel.

Tip 4: Maak je wasdroger regelmatig schoon.

Naast het reinigen van het pluizenfilter is het ook belangrijk om de rest van het apparaat regelmatig schoon te maken. Een vuile wasdroger verbruikt namelijk meer energie. Het verschilt per onderdeel hoe vaak je dit het beste kunt doen. De optimale frequenties hiervoor vind je in de onderstaande tabel. Wil je weten hoe je deze stappen het beste kunt uitvoeren? Bekijk dan de volgende blog: ‘Je wasdroger weer schoon in 7 eenvoudige stappen’.

Tip 5: Onderhoud je droger.

Ook het goed onderhouden van je wasdroger zorgt ervoor dat je geen onnodige energie verbruikt. Wil je weten hoe je dit eenvoudig kunt doen? In deze blog leggen we het je uit: ‘5 tips om je droger optimaal te laten werken’.

Tip 6: Droog alleen volle ladingen.

Verder is het ook aan te raden om zoveel mogelijk volle ladingen wasgoed te drogen. Een halfvolle lading verbruikt namelijk evenveel energie als een volle lading.

Tip 7: Vermijd het gebruik van wasverzachter tijdens het wassen.

Tot slot is het aan te raden om zo min mogelijk gebruik te maken van wasverzachter. Wasverzachter laat namelijk een vettig laagje achter op de sensor van de wasdroger. Hierdoor kan de droger niet nauwkeurig meten of de was droog is, waardoor het apparaat langer blijft draaien dan nodig is. Wil je toch gebruikmaken van wasverzachter, dan is het verstandig om een kleinere hoeveelheid te gebruiken. Daarnaast is het ook aan te raden om de sensor regelmatig schoon te maken met een sopje van warm water en een milde reiniger.

Dankzij deze handige tips kun je gemakkelijk energie besparen. Dit is niet alleen goed voor het apparaat en je portemonnee, maar ook voor het milieu!