Bespaar op je energierekening met deze handige tips voor je vaatwasser

Een vaatwasser is voor veel mensen onmisbaar. Hoewel hij gemak biedt, kan het energieverbruik flink oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze energiekosten te verlagen. Bovendien verleng je hiermee de levensduur van je vaatwasser en draag je bij aan een beter milieu. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder.

Tip 1: Gebruik het eco-programma

De meeste vaatwassers hebben een eco-programma. Dit programma gebruikt minder water en energie door op een lagere temperatuur te wassen en de wascyclus te verlengen. Hoewel het misschien langer duurt, bespaar je flink op het energieverbruik doordat het water niet hoeft op te warmen. Het eco-programma kan tot wel meer dan 25% stroom en 20% water besparen ten opzichte van het standaardprogramma.

Tip 2: Draai alleen volle ladingen

Zorg ervoor dat je de vaatwasser alleen aanzet als deze helemaal vol is. Bij het draaien van halve ladingen verbruik je namelijk dezelfde hoeveelheid water en energie.

Tip 3: Vermijd voorspoelen

Het is meestal niet nodig om je vaat voor te spoelen voordat je deze in de vaatwasser plaatst. Dit kan zelfs nadelig zijn. Enzymen uit de vaatwasmiddelen hechten zich namelijk aan de etensresten. Als ze zich niet kunnen vastklampen, spoelen ze gelijk weer weg voordat ze hun werk hebben kunnen doen. Heb je servies met aangekoekte etensresten? Dan kun je het servies eerst een tijdje laten weken in een bak met koud water. Dit heeft de voorkeur, omdat warm water energie verbruikt bij het opwarmen.

Tip 4: Zet de vaatwasser aan tijdens daluren

Tijdens de daluren, 's nachts en in het weekend, zijn de energietarieven vaak lager. Je hoeft niet wakker te blijven om hiervan te profiteren. Als je vaatwasser een startuitstel-functie heeft, kun je eenvoudig instellen wanneer je wilt dat deze begint met draaien.

Tip 5: Zet de vaatwasser na afloop uit

Niet alle vaatwassers schakelen automatisch uit na de wasbeurt. Vooral bij oudere modellen ontbreekt deze functie. Gaat jouw vaatwasser niet automatisch uit? Zet dan na afloop van het programma het apparaat handmatig uit om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Tip 6: Kies een zuinig model

Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie het apparaat verbruikt. Hoewel de aanschafprijs misschien iets hoger is, verdien je dit na verloop van tijd terug via de lagere energiekosten.

Tip 7: Maak de vaatwasser regelmatig schoon

Een schone vaatwasser werkt namelijk efficiënter en verbruikt minder energie. Wil je weten hoe je het schoonmaken eenvoudig kunt doen? In deze blog leggen we het je uit: Je vaatwasser weer schoon in 8 eenvoudige stappen.’

Tip 8: Onderhoud de vaatwasser

Naast schoonmaken is het ook belangrijk om de vaatwasser goed te onderhouden. Hierdoor kunnen alle onderdelen efficiënter werken en verbruiken ze minder energie. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Je leest het in deze blog: 7 tips om je vaatwasser optimaal te laten werken’.

Met deze eenvoudige tips biedt je vaatwasser niet alleen gemak, maar verminder je ook het energieverbruik. Dit is goed voor het apparaat, je portemonnee én het milieu!