7 tips om je vaatwasser optimaal te laten werken

Het is belangrijk om je vaatwasser goed te onderhouden. Op deze manier haal je het maximale uit je apparaat. Niet alleen functioneert de vaatwasser beter, maar het voorkomt ook nare geurtjes. Bovendien slijten de onderdelen minder snel, wat de levensduur van het apparaat verlengt. Wil je weten hoe je dit eenvoudig kunt doen? Hieronder hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Maak de vaatwasser regelmatig schoon

De belangrijkste tip voor het goed onderhouden van je vaatwasser is om het apparaat regelmatig schoon te maken. In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt doen: "Je vaatwasser weer schoon in 8 eenvoudige stappen."

Tip 2: Schraap de borden leeg

Deze tip is eenvoudig toe te passen en daarnaast ook heel effectief. Schraap etensresten van borden en pannen voordat je ze in de vaatwasser plaatst. Je hoeft ze niet af te spoelen; dit kan zelfs nadelig zijn. Het afwasmiddel werkt beter als er wat etensresten op de vaat zitten, omdat de enzymen uit het middel dan beter hun werk kunnen doen. Niet alleen wordt je vaat hierdoor beter schoon, maar je verkleint ook de kans op verstoppingen.

Tip 3: Haal etensresten uit de vaatwasser

Ook met deze tip kun je verstoppingen voorkomen. Controleer na elke wasbeurt de bodem, filters en sproeiarmen op achtergebleven voedsel en verwijder dit. Op deze manier blijven de onderdelen vrij van blokkades.

Tip 4: Let op de indeling van je vaatwasser

Voor het beste resultaat is het belangrijk om je vaatwasser goed in te delen. Zorg ervoor dat je de machine niet te vol stopt en dat het servies elkaar niet raakt, zodat het water overal goed bij kan komen. Zet kleiner servies, zoals kopjes en glazen, in de bovenste korf. Grotere items, zoals pannen en borden, kunnen in de onderste korf worden geplaatst. Zorg er daarnaast ook voor dat het servies schuin staat, zodat er geen water in blijft staan.

Tip 5: Controleer het deurrubber

Bovendien is het ook belangrijk om het deurrubber regelmatig te controleren op etensresten en scheuren. Etensresten kunnen namelijk tijdens het programma achter het deurrubber terechtkomen. Als je deze niet reinigt, kunnen zich schimmels ontwikkelen. De schimmels tasten op hun beurt het rubber aan, waardoor er scheuren ontstaan en het apparaat kan gaan lekken. Controleer daarom het rubber door met je vinger achter de rand te voelen. Merk je dat het deurrubber vies is? Maak de rand dan schoon met een vochtige doek en gebruik eventueel een sopje van warm water en een milde reiniger. Droog het rubber vervolgens af met een schone doek. Als je merkt dat er scheuren in het rubber zitten, is het verstandig om het rubber zo snel mogelijk te vervangen.

Tip 6: Draai elke 2 à 3 maanden een reinigings- of heet programma

Om je vaatwasser vetvrij te houden, is het belangrijk om regelmatig een reinigings- of heet programma te draaien. Tijdens het wassen komen vetten en oliën van je servies op de onderdelen van de vaatwasser terecht. Als je de vaatwasser vervolgens niet goed schoonmaakt of als het water niet heet genoeg is, kunnen deze vetten zich ophopen. Dit zorgt ervoor dat je vaatwasser na verloop van tijd minder goed gaat werken. Zet daarom om de paar maanden een reinigings- of heet programma aan. Voor een heet programma draai je een leeg programma op de hoogste temperatuurinstellingen. Je kunt hierbij een vaatwasmachinereiniger toevoegen voor een nog beter resultaat.

Tip 7: Ontkalk de vaatwasser 1 à 2 keer per jaar

Het is belangrijk om je vaatwasser regelmatig te ontkalken, omdat kalkaanslag de werking kan verminderen en zelfs onderdelen kan beschadigen. Over het algemeen is het voldoende om dit 1 à 2 keer per jaar te doen. Als je vaatwasser veel wordt gebruikt of als je hard water hebt, moet je het mogelijk vaker doen.

Begin met het leegmaken van de vaatwasser: haal al het servies eruit en verwijder eventuele voedselresten. Zet vervolgens een heet programma aan met een temperatuur van minimaal 60°C. Je hoeft hierbij geen vaatwasmiddel te gebruiken. Stop na 30 minuten het programma en strooi ontkalkingsmiddel over de bodem volgens de instructies op de verpakking. Start tot slot het programma opnieuw op en laat het volledig aflopen.

Door deze stappen regelmatig toe te passen, zorg je ervoor dat je vaatwasser beter functioneert en langer meegaat. Begin vandaag nog met het onderhoud en geniet van een goed werkende vaatwasser!